Једно дрво за једног ратника – садња у Епархији Милешевској

Поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата и у склопу пројекта "Једно дрво за једног ратника", у Прибоју су данас посађене 134 хортикултурне саднице у част погинулим официрима, војницима и цивилима у Великом рату, чији су земни остатци похрањени у спомен костурници у порти храма Светог Великомученика Лазара у Прибоју.

Хортикултурни садни материјал је засађен у портама храмова Светог Великомученика Лазара и Васкрсења Христовог у Прибоју, у порти манастира Светог Георгија у Мажићима, у кругу конака манастира Светог Николаја Мириклијског у Прибојској Бањи и двориштима основних школа Вук Караџић и Никола Тесла у Прибоју и Прибојској Бањи.

Овом догађају присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије, председник општине Прибој, Лазар Рвовић, руководилац одељења за гајење шума ЈП "Србијашуме" и руководилац поменутог пројекта, Звонимир Баковић, директор Дирекције за изградњу Општине Прибој, Здравко Пешут са сарадницима и општински шумарски инспектор, Јасна Диздаревић.

– Пројекат има три циља: историјски – прилику да се одужимо прецима за њихово велико дело и жртву, социјални – да се помогне ресоцијализацији осуђених лица која добровољно учествују у реализацији овог пројекта, и трећи еколошки – да се подигне ниво еколошке свести, кроз промоцију пошумљавања и значај шума у ери климатских промена – истакао је Звонимир Баковић и подсетио да су носиоци овог пројекта Министарство правде – Управа за извршење кривичних санкција, ЈП "Србијашуме" и Шумарски факултет Универзитета у Београду а досадашњу сарадњу оценио као веома добру. У оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника" до краја ове године биће укупно посађено 1.300.000 садница.

Захваљујући се учесницима пројекта, Епископ Атанасије је рекао да је свако засађено дрво израз љубави и поштовања према нашим прецима, израз наше жеље да њихово храбро дело и даље траје, јер је оно извор наде и храбрости.