Prvi put u Srbiji markiran vuk

U Srbiji je 10. oktobra 2020. po prvi put markirana vučica u okviru PIO „Ozren-Jadovnik“. Ona se pojavila dok su stručnjaci iz JP „Srbijašume“, Biološkog fakulteta iz Beograda i Udruženja građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ čekali mrkog medveda na teritoriji lovišta „Zlatar-Jadovnik-Dubočica“. Pomoću satelitske ogrlice koju od sada nosi, moći ćemo da pratimo njeno kretanje, aktivnosti i očekujem da ćemo na ovaj način saznati više o njenom staništu, životu i navikama.

Sledeće noći pojavio se i očekivani mrki medved, izuzetno krupan mužjak, težak oko 230 kg i star oko 10 godina. Medved je uspavan kako bi bio markiran i dobio je svoju GPS/GSM satelitsku ogrlicu pomoću koje ćemo pratiti njegovog kretanje, stanište, navike i prikupljati sve ostale informacije potrebne za praćenje ove retke i Zakonom zaštićene vrste.

Za praćenje i unapređenje stanja zaštićenog područja PIO „Ozren-Jadovnik“ zaduženo je ŠG „Prijepolje“ koje na ovoj teritoriji, ali i u PIO „Kamena Gora“ i SRP „Klisura reke Mileševke“, sprovodi monitoring mrkog medveda, ornitofaune (beloglavi sup), krupne karnivore (medved i vuk) i flore (Pančićeva omorika).