Први пут у Србији маркиран вук

У Србији је 10. октобра 2020. по први пут маркирана вучица у оквиру ПИО „Озрен-Јадовник“. Она се појавила док су стручњаци из ЈП „Србијашуме“, Биолошког факултета из Београда и Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“ чекали мрког медведа на територији ловишта „Златар-Јадовник-Дубочица“. Помоћу сателитске огрлице коју од сада носи, моћи ћемо да пратимо њено кретање, активности и очекујем да ћемо на овај начин сазнати више о њеном станишту, животу и навикама.

Следеће ноћи појавио се и очекивани мрки медвед, изузетно крупан мужјак, тежак око 230 кг и стар око 10 година. Медвед је успаван како би био маркиран и добио је своју ГПС/ГСМ сателитску огрлицу помоћу које ћемо пратити његовог кретање, станиште, навике и прикупљати све остале информације потребне за праћење ове ретке и Законом заштићене врсте.

За праћење и унапређење стања заштићеног подручја ПИО „Озрен-Јадовник“ задужено је ШГ „Пријепоље“ које на овој територији, али и у ПИО „Камена Гора“ и СРП „Клисура реке Милешевке“, спроводи мониторинг мрког медведа, орнитофауне (белоглави суп), крупне карниворе (медвед и вук) и флоре (Панчићева оморика).