Na Zlatiboru markirana medvedica

Prva medvedica sa teritorije planine Zlatibor je markirana u ataru sela Jablanica, zahvaljujući zajedničkoj saradnji Tima za praćenje medveda sa Biološkog fakulteta, Lovačkog udruženja iz Čajetine i stručnjaka iz JP „Srbijašume“ – zlatiborskog Parka prirode.

U poslednja dva meseca na hranilištu u Jablanici su primećena tri medveda, a svratio je čak i Bora sa Jadovnika. Najredovnija je ipak bila ova ženka stara oko pet godina. Ona je bezbolno uhvaćena u zamku, i dok je narednih 40 minuta spavala usled dejstva anestezije, stavljena joj je GPS ogrlica, uzeti su uzorci krvi i dlake za biohemijske i genetičke analize. Čim se probudila puštena je nazad u prirodu. Medvedici je dato ime Milunka, i ona je sada treći primerak ove zaštićene vrste koji je markiran i čije kretanje će se pratiti putem satelitske ogrlice. Pored Milunke GPS ogrlice nose još i Bora sa Jadovnika i Zoran sa Tare.

Osim u naučne svrhe, markiranje jedinki medveda je od velikog značaja i za lokalno stanovništvo, jer će se zahvaljujući praćenju njihovog kretanja znati gde je neophodno postaviti nova hranilišta, kako medvedi ne bi u potrazi za hranom ulazili u seoska domaćinstva.