На Златибору маркирана медведица

Прва медведица са територије планине Златибор је маркирана у атару села Јабланица, захваљујући заједничкој сарадњи Тима за праћење медведа са Биолошког факултета, Ловачког удружења из Чајетине и стручњака из ЈП „Србијашуме“ – златиборског Парка природе.

У последња два месеца на хранилишту у Јабланици су примећена три медведа, а свратио је чак и Бора са Јадовника. Најредовнија је ипак била ова женка стара око пет година. Она је безболно ухваћена у замку, и док је наредних 40 минута спавала услед дејства анестезије, стављена јој је ГПС огрлица, узети су узорци крви и длаке за биохемијске и генетичке анализе. Чим се пробудила пуштена је назад у природу. Медведици је дато име Милунка, и она је сада трећи примерак ове заштићене врсте који је маркиран и чије кретање ће се пратити путем сателитске огрлице. Поред Милунке ГПС огрлице носе још и Бора са Јадовника и Зоран са Таре.

Осим у научне сврхе, маркирање јединки медведа је од великог значаја и за локално становништво, јер ће се захваљујући праћењу њиховог кретања знати где је неопходно поставити нова хранилишта, како медведи не би у потрази за храном улазили у сеоска домаћинства.