JP „Srbijašume“ obeležilo Svetski dan čistog vazduha velikom akcijom pošumljavanja

Povodom obeležavanja Svetskog dana čistog vazduha JP „Srbijašume“ je organizovalo veliku akciju pošumljavanja u svim šumskim gazdinstvima na teritoriji Republike Srbije.

Svetski dan čistog vazduha obeležava se 3. novembra širom sveta različitim akcijama i manifestacijama. Usled razvoja industrije i prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu, u svetu je preko 90 posto populacije izloženo zagađenom vazduhu.

JP „Srbijašume“ kao društveno odgovorno preduzeće koje upravlja najvećom površinom pod šumama i šumskim zemljištem na teritoriji Republike Srbije, i ove godine se pridružilo borbi za čistiji vazduh velikom akcijom sadnje širom zemlje, a centralna akcija pošumljavanja je organizovana na Košutnjaku, gde su zaposleni sa zainteresovanim građanima i slučajnim prolaznicima zasadili trideset sadnica belog jasena, gorskog javora i mleča.

Povodom obeležavanja Svetskog dana čistog vazduha v.d. direktora JP „Srbijašume“ Igor Braunović je rekao: „Za nas srpske šumare, pobornike prirode i zdravog života, a pre svega čistog vazduha, svaki dan je dan za akciju, a ne samo ovaj. Kako kaže stih pesme Jovana Jovanovića Zmaja: Gde god nađeš zgodna mesta, tu drvo posadi! A drvo je blagorodno, pa će da nagradi. Činimo sve što možemo da budemo što bolji zaštitari prirode, svima za primer i uzor. I u godini jubileja poseban značaj dajemo ekološkoj funkciji i zaštiti životne sredine, jer su šume proizvođači čistog vazduha i dobro od opšteg životnog interesa“.