Centar za posetioce „Vrelo“ u PP Stara planina

Centar za posetioce „Vrelo“ nalazi se u okviru Parka prirode „Stara planina“, u selu Brlog, na udaljenosti oko 33 km od grada Pirota.

Objekat je stavljen u funkciju 2012. godine sanacijom i adaptacijom već postojeće lugarnice „Vrelo“. Radovi na objektu sprovedeni su pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Svetske banke (GEF komponenta) u okviru Star projekta i uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Centar za posetioce raspolaže sa izložbenim i smeštajnim delom. U dve izložbene sale posetioci mogu videti kolekcije dnevnih i noćnih leptira Stare planine, fosile iz zaštićenog područja, kao i kolekcije Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković sa strogo zaštićenim i zaštićenim vrstama biljaka. Na brojnim panoima istaknute su strogo zaštićene i zaštićene vrste flore, sisara, lepidoptera, herpetofaune, kao i geološko, prirodno i kulturno nasleđe i turističko pešačke staze uređene za sportsko rekreativni turizam.

Od smeštajnih kapaciteta objekat raspolaže sa jednim studijom, jednom dvokrevetnom i jednom trokrevetnom sobom sa zajedničkim kupatilom i kuhinjom, koje su opremljene sa televizorom i internet vezom.  Ispred samog objekta nalazi se veliki parking za posetioce. Ulaz u Centar za posetioce prilagođen je osobama sa posebnim potrebama.

U okviru Centra nalazi se i posebna specijalizovana laboratorija za istraživanje flore i faune (stacionarna laboratorija sa elektro mikroskopima i brojnim indikatorima i terenska laboratorija).

Za ljubitelje sportsko rekreativnog turizma moguće je korišćenje planinskih bicikala za obilazak zaštićenog područja.