Zahvalnica za doprinos u zaštiti životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine na prijemu u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu uručene su zahvalnice za doprinos poboljšanju životne sredine. Među dobitnicima su, između ostalih, ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, ispred JP „Srbijašume“ direktor Šumskog gazdinstva „Pirot“ Igor Petrović, ambasador Srbije u Keniji Dragan Župadinac, pomoćnik u pregovaračkom poglavlju 27 Arunas Kundrotas, direktorka rezervata „Uvac“ Miljka Dučić, novinar Jovan Memedović i drugi.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da baš na Dan zaštite životne sredine primim ovo priznanje i zahvalnicu ispred JP „Srbijašume“ koje ujedno upravlja najvećim brojem zaštićenih područja u našoj zemlji, i ispred svog tima sa kojim sam marljivo radio na očuvanju zaštićenog područja Parka prirode „Stara planina“ i u moje lično ime. Još jednom veliko hvala, uz obećanje da ćemo našu oazu mira, zadovoljstva i lepote Park prirode „Stara planina“ i dalje čuvati i marljivo raditi na njenom unapređenju“ – poručio je prisutnima na prijemu direktor Šumskog gazdinstva „Pirot“ Igor Petrović prilikom preuzimanja zahvalnice.

5. jun izabran je za Svetski dan zaštite životne sredine na predlog Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kada je u Stokholmu i održana prva konferencija za zaštitu životne sredine 1972. godine. Taj predlog potekao je baš od nekadašnje SFRJ. Ovogodišnji Dan zaštite životne sredine posvećen je borbi protiv zagađenja vazduha, jer je čist vazduh glavni uslov za održanje zdravih uslova života na zemlji, a rešavanje tog pitanja u globalnim okvirima ključno je za očuvanje životne sredine.