Захвалница за допринос у заштити животне средине

Поводом Светског дана заштите животне средине на пријему у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду уручене су захвалнице за допринос побољшању животне средине. Међу добитницима су, између осталих, амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин, испред ЈП „Србијашуме“ директор Шумског газдинства „Пирот“ Игор Петровић, амбасадор Србије у Кенији Драган Жупадинац, помоћник у преговарачком поглављу 27 Арунас Кундротас, директорка резервата „Увац“ Миљка Дучић, новинар Јован Мемедовић и други.

Изузетна ми је част и задовољство да баш на Дан заштите животне средине примим ово признање и захвалницу испред ЈП „Србијашуме“ које уједно управља највећим бројем заштићених подручја у нашој земљи, и испред свог тима са којим сам марљиво радио на очувању заштићеног подручја Парка природе „Стара планина“ и у моје лично име. Још једном велико хвала, уз обећање да ћемо нашу оазу мира, задовољства и лепоте Парк природе „Стара планина“ и даље чувати и марљиво радити на њеном унапређењу“ – поручио је присутнима на пријему директор Шумског газдинства „Пирот“ Игор Петровић приликом преузимања захвалнице.

5. јун изабран је за Светски дан заштите животне средине на предлог Генералне скупштине Уједињених нација, када је у Стокхолму и одржана прва конференција за заштиту животне средине 1972. године. Тај предлог потекао је баш од некадашње СФРЈ. Овогодишњи Дан заштите животне средине посвећен је борби против загађења ваздуха, јер је чист ваздух главни услов за одржање здравих услова живота на земљи, а решавање тог питања у глобалним оквирима кључно је за очување животне средине.