Промоција монографије Резерват биосфере „Голија-Студеница“ – Парк природе „Голија“

Поводом две деценије од проглашења Парка природе „Голија“ и добијања статуса Резервата биосфере „Голија-Студеница“, Јавно предузеће „Србијашуме“ је тим поводом припремило пригодну монографију.

Промоција монографије одржана је у Краљеву у свечаној сали Градске управе 21. маја 2021. године – на Европски дан НАТУРА 2000 и у оквиру Недеље заштите биодиверзитета. Промоцији су присуствовали представници Рашког округа, града Краљева, Средње шумарске школе, Завода за заштиту споменика културе Краљево, Народног музеја и Архива Краљева, Туристичке организације, организација цивилног друштва и бројни други гости.

Учесницима промоције обратио се извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине Јеша Ерчић, који је подсетио да је резерват биосфере „Голија – Студеница“ био први и једини резерват у Србији све до 2017. године, када је Република Србија добила и други Резерват биосфере „Бачко Подунавље“. Данас, УНЕСКО Светску мрежу резервата биосфере чини 714 резервата биосфере из 129 земаља. Ове године се обележава и 50. годишњица УНЕСКО Програма „Човек и биосфера“. Градоначелник Краљева др Предраг Терзић говорио је о значају Парка природе „Голија“, његовим природним и створеним вредностима и важности монографије која ће ширем кругу људи презентовати резерват биосфере „Голија-Студеница“

О монографији су говорили: Гордана Јанчић (рецензент монографије), др Катарина Грујовић-Брковић, из Завода за заштиту споменика културе (један од аутора монографије), Дејан Загорац и Драгољуб Шеклер (уредници монографије) и Павле Павловић (помоћник уредника монографије).

Монографија Резервата биосфере „Голија-Студеница“ – Парк природе „Голија“ урађена је заједно са Еко центром из Београда, уз ангажовање око 20 стручњака различитих специјалности. Монографија је двојезична – на српском и енглеском језику.

У монографији су наведени најважнији подаци о парку природе, дати су пописи најзначајнијих природних и културних вредности, приказан је концепт резервата биосфере код нас и у свету. Монографија садржи текстове људи који живе на Голији и који познају њене тајне, легенде, приче, гастрономију, становништво. Аутори текстова трудили су се да објективне чињенице украсе и личним доживљајима и утисцима људи који о Голији имају шта да кажу и које је воле и проносе глас о њој.

Монографија би требало да буде инспирација и водич за све оне који желе да је посете и открију чари Голије.