Обележен Светски дан шума – 21.март!

Светски дан шума ове године под слоганом ”Здраве шуме за здравље људи” представља глобалну мисију за оживљавањем и опоравком милиона хектара шума. Јавно предузеће за газдовање шумама ”Србијашуме” као друштвено одговорно предузеће и ове године је организовало обележавање Светског дана шума на целој територији којом газдује. Централна манифестација одржана је у Кошутњаку где је извршена садња аутохтоних врста дрвећа, а прве саднице посадио је в.д. директора ЈП ”Србијашуме” Игор Брауновић са својим запосленима.

В.д. директора ЈП ”Србијашуме” Игор Брауновић обратио се присутнима и поручио:

”Овај дан је прилика да се укаже на значај шума и шумарства у данашње време. Светски дан шума користимо да апелујемо на грађане, да пробудимо њихову свест и покажемо колико су шуме значајне као и на то шта све шуме носе са собом. Шуме су плућа целог света, па и Србије, и наш је задатак да се трудимо да пошумљеност буде што већа. ЈП „Србијашуме“ је увек на услузи свима који желе да се придруже нашим акцијама. Циљ ЈП ”Србијашуме” је 40 процената пошумљености наше територије и ми полако хрлимо ка томе. Наставићемо да апелујемо на грађане, на све оне који имају приватне поседе, на разне компаније, удружења и друштва, јер је то једини начин да сви дају допринос пошумљавању Србије. Са поносом можемо да кажемо да је све више заинтересованих који се одазивају нашим акцијама, а ми смо ту да свима изађемо у сусрет у виду савета стручњака, техничке подршке, набавком или донацијом садница“.

Догађају су, поред запослених, присуствовали Сара Павков, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине, Вељко Одаловић, државни секретар у Министарству пољопривреде и декан Шумарског факултета Универзитета у Београду проф. др Бранко Стајић.

У складу са овогодишњом темом Међународног дана шума која је усмерена ка здрављу неопходно је спроводити конкретне мере како би се проценат постојећих шума одржао али и повећао. Нека овај дан, Светски дан шума, буде и дан буђења свести о значају шума као непроценљивог националног ресурса.