Svetski dan šuma 2019. u gazdinstvima JP „Srbijašume“

Ovogodišnja tema Svetskog dana šuma bila je „Šume i edukacija“ a JP „Srbijašume“ su ovaj dan obeležile brojnim aktivnostima. U Loznici u šumskom gazdinstvu „Boranja“, Uprava za šume je povodom obeležavanja Dana šuma održala prezentaciju pod nazivom „Obuka trenera za promenu uputstava za gazdovanje šumama“. Prezentacija je održana u šumi na lokalitetu Šarena bukva.

Generalna direkcija JP „Srbijašume“ je ugostila studente IV godine studijskog programa za šumarstvo, Šumarskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu. U gostima je bilo 35 studenata sa svojim profesorima sa katedre: prof. dr Dragan Nonić, šef katedre za Bioekonomiju, politiku i organizaciju upravljanja u šumarstvu i zaštiti prirode, prof. dr Ljiljana Keča i dr Jelena Nedeljković, asistent. Ulogu domaćina imao je Sektor za šumarstvo i zaštitu životne sredine, a dr Bratislav Kisin održao je prezentaciju o organizaciji rada u JP „Srbijašume“. Gordana Jančić, dipl. inž. šum. i Dejan Miletić, dipl. inž. šum. imali su prezentaciju o zaštiti prirode i upravljanju zaštićenim područjima. Posle održanih prezentacija usledila je diskusija i razgovor sa studentima.

Šumsko gazdinstvo „Šuma“ iz Leskovca je u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje u obrazovanju i Odeljenjem za zaštitu životne sredine organizovalo aktivnosti povodom obeležavanja ovog značajnog praznika. U prostorijama Centra održano je predavanje za učenike osnovne škole Svetozar Marković i tom prilikom im je podeljeno 30 sadnica. Osim ove aktivnosti u parku Devet Jugovića osnovci iz pet leskovačkih škola posadili su pet sadnica smrče. Leskovački đaci koji su učestvovali u ovim aktivnostima imali su priliku i da čuju predavanja o značaju šuma od inženjera šumarstva iz JP „Srbijašume“ Jovana Petkovića i Bobana Tasića.

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Šumsko gazdinstvo „Niš“ organizovali su na Svetski dan šuma, obrazovni program sa učenicima i nastavnicima iz OŠ „Karađorđe“ u Gornjem Matejevcu kod Niša. U okviru programa obeležavanja Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda koji se obeležava 22. marta realizovan je kviz prepoznavanja biljaka i životinja šumskih i vodenih staništa, zatim prezentacija šumskih i vodnih prirodnih dobara okoline Niša, projekcija filma „Buđenje prirode“, a nakon toga učenici su zajedno sa radnicima iz Zavoda za zaštitu prirode i JP „Srbijašume“ posadili drveće u školskom dvorištu.

Dan šuma obeležen je i u brojnim rasadnicima JP „Srbijašume“, a najzanimljivije je bilo u rasadniku „Naupare“ ŠG „Rasina“ Kruševac. Đaci prvog i drugog razreda osnovne škole „Knez Lazar“ učestvovali su u edukativnoj radionici pod nazivom „Naučite da volite šume“ i od naših stručnjaka saznali puno korisnih informacija o značaju šuma i šumarskoj struci. Đaci su zatim imali priliku da zajedno sa zaposlenima u rasadniku posade tuje i iz prve ruke nauče sve o sadnji. Da bi pokazali na delu novostečeno znanje, đaci su dobili zadatak da svako od njih po jednu kontejnersku sadnicu bora presadi u saksiju, a zatim su te biljke dobili na poklon. I đaci i učiteljice koje su ih dovele bili su oduševljeni radionicom i pažnjom koju su im posvetili zaposleni u rasadniku „Naupare“. Učiteljice kažu da je ovo bilo izuzetno kvalitetno provedeno vreme i da će osnovci ovo dugo pamtiti.

„Već narednog dana đaci su nam poslali svoje crteže koje su u znak zahvalnosti za lepo proveden dan nacrtali na času likovnog“ – ispričala nam je Gordana Milovanović, samostalni referent za gajenje i zaštitu šuma ŠG „Rasina“ Kruševac.

Zanimljivo je bilo i u rasadniku „Sremčica“ u Beogradu koji su posetili đaci drugog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Sremčice, a Bogdana Mojić, rukovodilac rasadnika primećuje da deca već u tim godinama puno znaju o šumama.

Svetski dan šuma obeležili su i učenici osnovne škole „Aca Milosavljević“ iz Rušnja, predvođeni učiteljicom Gordanom Derajić. Oni su bili gosti ŠU „Lipovica“ i na terenu „Sremački rt“ sadili su mlade sadnice kedra. Upravnik Šumske uprave „Lipovica“ Nemanja Aleksić, ispričao im je kakav je životni put sadnice, koliko joj treba da postigne odgovarajuću veličinu za sadnju, kako se gaji i zašto je zapravo važno saditi drveće i obnavljati floru životne sredine. Narednog dana gosti ŠU „Lipovica“ bili su studenti Šumarskog fakulteta iz Beograda koji su u čast Svetskog dana šuma pošumljavali deo kod starog Železnika i tom prilikom zasadili 1000 sadnica.