Светски дан шума 2019. у газдинствима ЈП “Србијашуме”

Овогодишња тема Светског дана шума била је “Шуме и едукација” а ЈП “Србијашуме” су овај дан обележиле бројним активностима. У Лозници у шумском газдинству “Борања”, Управа за шуме је поводом обележавања Дана шума одржала презентацију под називом “Обука тренера за промену упутстава за газдовање шумама”. Презентација је одржана у шуми на локалитету Шарена буква.

Генерална дирекција ЈП “Србијашуме” је угостила студенте IV године студијског програма за шумарство, Шумарског факултета – Универзитета у Београду. У гостима је било 35 студената са својим професорима са катедре: проф. др Драган Нонић, шеф катедре за Биоекономију, политику и организацију управљања у шумарству и заштити природе, проф. др Љиљана Kеча и др Јелена Недељковић, асистент. Улогу домаћина имао је Сектор за шумарство и заштиту животне средине, а др Братислав Kисин одржао је презентацију о организацији рада у ЈП “Србијашуме”. Гордана Јанчић, дипл. инж. шум. и Дејан Милетић, дипл. инж. шум. имали су презентацију о заштити природе и управљању заштићеним подручјима. После одржаних презентација уследила је дискусија и разговор са студентима.

Шумско газдинство “Шума” из Лесковца је у сарадњи са Центром за стручно усавршавање у образовању и Одељењем за заштиту животне средине организовало активности поводом обележавања овог значајног празника. У просторијама Центра одржано је предавање за ученике основне школе Светозар Марковић и том приликом им је подељено 30 садница. Осим ове активности у парку Девет Југовића основци из пет лесковачких школа посадили су пет садница смрче. Лесковачки ђаци који су учествовали у овим активностима имали су прилику и да чују предавања о значају шума од инжењера шумарства из ЈП „Србијашуме“ Јована Петковића и Бобана Тасића.

Завод за заштиту природе Србије и Шумско газдинство “Ниш” организовали су на Светски дан шума, образовни програм са ученицима и наставницима из ОШ “Карађорђе” у Горњем Матејевцу код Ниша. У оквиру програма обележавања Светског дана шума и Светског дана вода који се обележава 22. марта реализован је квиз препознавања биљака и животиња шумских и водених станишта, затим презентација шумских и водних природних добара околине Ниша, пројекција филма “Буђење природе”, а након тога ученици су заједно са радницима из Завода за заштиту природе и ЈП “Србијашуме” посадили дрвеће у школском дворишту.

Дан шума обележен је и у бројним расадницима ЈП “Србијашуме”, а најзанимљивије је било у расаднику “Наупаре” ШГ “Расина” Крушевац. Ђаци првог и другог разреда основне школе “Кнез Лазар” учествовали су у едукативној радионици под називом “Научите да волите шуме” и од наших стручњака сазнали пуно корисних информација о значају шума и шумарској струци. Ђаци су затим имали прилику да заједно са запосленима у расаднику посаде тује и из прве руке науче све о садњи. Да би показали на делу новостечено знање, ђаци су добили задатак да свако од њих по једну контејнерску садницу бора пресади у саксију, а затим су те биљке добили на поклон. И ђаци и учитељице које су их довеле били су одушевљени радионицом и пажњом коју су им посветили запослени у расаднику “Наупаре”. Учитељице кажу да је ово било изузетно квалитетно проведено време и да ће основци ово дуго памтити.

“Већ наредног дана ђаци су нам послали своје цртеже које су у знак захвалности за лепо проведен дан нацртали на часу ликовног” – испричала нам је Гордана Миловановић, самостални референт за гајење и заштиту шума ШГ “Расина” Kрушевац.

Занимљиво је било и у расаднику “Сремчица” у Београду који су посетили ђаци другог разреда основне школе “Вук Караџић” из Сремчице, а Богдана Мојић, руководилац расадника примећује да деца већ у тим годинама пуно знају о шумама.

Светски дан шума обележили су и ученици основне школе “Аца Милосављевић” из Рушња, предвођени учитељицом Горданом Дерајић. Они су били гости ШУ “Липовица” и на терену “Сремачки рт” садили су младе саднице кедра. Управник Шумске управе “Липовица” Немања Алексић, испричао им је какав је животни пут саднице, колико јој треба да постигне одговарајућу величину за садњу, како се гаји и зашто је заправо важно садити дрвеће и обнављати флору животне средине. Наредног дана гости ШУ “Липовица” били су студенти Шумарског факултета из Београда који су у част Светског дана шума пошумљавали део код старог Железника и том приликом засадили 1000 садница.