Сарадња “Србијашума” и “Шума Српске”

У Шумском газдинству “Маглић” у Фочи одржан је дводневни сусрет руководстава “Србијашума” и “Шума Српске” у циљу размене знања и искустава у газдовању шумама. Закључено је да је један од заједничких задатака очување Панчићеве оморике и то кроз пројекат прекограничне сарадње који је у току и финансира се средствима ЕУ.

“Циљ пројекта је да се сачува Панчићева оморика на планини Тари у Србији и на подручју Вишеграда у Српској. Знамо да је она веома ретка и само се код нас појављује природно. То ће бити један од начина да унапредимо нашу сарадњу”, рекао је Славен Гојковић, директор “Шума Српске”.

ВД директор “Србијашума” Игор Брауновић наводи да је након сусрета у Малом Зворнику у јуну, ово узвратна посета колегама у Републици Српској.

„У Србији је слично стање као овде, само што је Српска знатно богатија шумом од нас. Климатске промене, сушење шума, разне болести утичу на то да морамо да унапређујемо борбу за очување шума” – рекао је Брауновић.

Шумско газдинство “Маглић” у Фочи је организационо једно од најуспешнијих у Републици Српској и најбољи је пример интегралног газдовања шумама.