Održan IX Seminar za upravljače zaštićenih područja od nacionalnog značaja u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Odsek za zaštićena područja, organizovalo je IX Seminar za upravljače zaštićenih područja od nacionalnog značaja u Srbiji.

Seminar je održan u hotelu „Đerdap“ u Kladovu i trajao je od 15. do 17.10.2019. a domaćin je bio Nacionalni park „Đerdap“. Prisustvovalo je oko 140 učesnika, odnosno predstavnika upravljača zaštićenih područja, a tema je bila Održivi razvoj zaštićenih područja – uloga lokalnog stanovništva, organizacija civilnog društva i korisnika područja. Organizovan je i Okrugli sto u vezi sprovođenja Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Javno preduzeće „Srbijašume“ je na ovom seminaru promovisalo nedavno objavljenu monografiju o zaštićenim područjima čiji je upravljač, kao i film o Parku prirode „Zlatibor“.

Za učesnike seminara organizovan je izlet – plovidba Dunavom, odnosno upoznavanje sa delom prirodnih i stvorenih vrednosti Nacionalnog parka „Đerdap“, koji će u 2020. godini dobiti status geoparka.