Свечана завршница пројекта "Једно дрво за једног ратника"

Свечаном садњом 7 садница храста у Арборетуму Шумарског факултета Универзитета у Београду пројекат "Једно дрво за једног ратника" улази у своју завршницу.

Почасних 7 садница посадили су: министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, в.д. директор ЈП "Србијашуме" Игор Брауновић, директор Управе за управљање одузетом имовином Милан Стевовић, декан Шумарског факултета Универзитета у Београду др Ратко Ристић и руководилац Пројекта Звонимир Баковић из ЈП "Србијашуме".

Министарка Кубуровић је истакла да је поред сећања на херојске жртве српског народа, Пројекат имао за циљ и очување животне средине, као и ширење свести грађана о значају пошумљавања. "Захваљујући овом пројекту, санирана су многа клизишта, засађено више од 700 хектара шуме на 250 локација широм Србије". Она је подсетила да је више од 2000 лица лишених слободе из 21 установе за извршење кривичних санкција учествовало у садњи дрвећа у оквиру овог Пројекта, што је допринело њиховој ресоцијализацији.

Министарка Кубуровић изразила је велику захвалност Шумарском факултету Универзитета у Београду, ЈП "Србијашуме", као и Министарству одбране, с обзиром на то и да су и војници учествовали у реализацији Пројекта.

Министар Александар Вулин истакао је да страшне жртве у Првом светском рату заслужују да их се сећамо. "Прошло је 100 година, а ми још не знамо како се зову сви наши преци који су дали животе за слободу свих нас и за слободу наше отаџбине. Ово је дивна акција Министарства правде, права акција којом смо показали колико је велика успомена на наше претке и каква Србија треба да буде да би била достојна успомена на њих - боља, сигурнија, здравија Србија у којој су сви њени грађани равноправни. Ово је мали и скроман допринос Министарства одбране успомени на наше претке, али и више од тога наш понос што смо учествовали у великој акцији, где је читаво друштво показало велику хуманост и како се памте они који су вредни памћења и који су били пре нас" - рекао је министар Вулин.

ВД директор ЈП "Србијашуме" Игор Брауновић захвалио је свима који су учествовали у пројекту "Једно дрво за једног ратника" и подсетио на велике жртве "које је Србија кроз историју положила за мир и слободу" и додао да "време које је пред нама захтева да то и сачувамо".

По завршетку садње министарка Нела Кубуровић уручила је учесницима Пројекта плакете у знак захвалности.

Након свечане садње ових 7 садница пројекат "Једно дрво за једног ратника" улази у своју завршницу. Сади се још увек на 7 локација широм Србије све док се не достигне циљ – 1.300.000 посађених садница у сећање на исто толико родољуба страдалих у Првом светском рату.

Обележавање сто година од почетка Првог светског рата (1914 -1918) почело је 2014. године када је Министарство правде - Управа за извршење кривичних санкција у сарадњи са ЈП "Србијашуме" и Шумарским факултетом Универзитета у Београду - покренуло шири друштвени пројекат пошумљавања у Србији уз ангажовање лица лишених слободе.

Пројекат је уједно имао за циљ да код лица лишених слободе подстакне осећај њихове корисности у друштву, а овакав вид њиховог ангажовања је у складу је са новим тенденцијама у систему извршавања кривичних санкција - рад у јавном интересу - који се изриче за лакша кривична дела и прекршаје.

Еколошки циљ Пројекта је повећање површина под шумама и то има непроцењив значај за очување животне средине, чији квалитет директно зависи од степена шумовитости.