Садња у оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника" ове недеље у Прешеву

Акција пошумљавања Србије у оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника" спроводи се ове недеље у Прешеву. Садња је почела јуче (уторак 27. новембар) када је посађено 600 садница Црног бора у знак сећања на српске војнике погинуле у Првом светском рату. До краја акције пошумљавања на локацији Прешево у наредних недељу дана биће укупно посађено 8.000 садница.

Обележавање сто година од почетка Првог светског рата (1914 -1918) почело је 2014. године када је Министарство правде - Управа за извршење кривичних санкција у сарадњи са ЈП "Србијашуме" и Шумарским факултетом Универзитета у Београду - покренуло шири друштвени пројекат пошумљавања у Србији уз ангажовање осуђених лица. Пројекат под називом "Једно дрво за једног ратника" представља јединствен вид обележавања стогодишњице Великог рата у Србији, и у то име биће посађено 1.300.000 садница - по једно дрво за сваког погинулог српског војника.

Овај Пројекат има за циљ да оживи сећање на херојске жртве српског народа у Првом светском рату. У оквиру социјалног циља Пројекта добровољно радно ангажовање осуђених лица треба да подстакне осећај њихове корисности у друштву. Овакво ангажовање осуђених лица компатибилно је са новим тенденцијама у систему извршавања кривичних санкција - рад у јавном интересу - који се изриче за лакша кривична дела и прекршаје.

Еколошки циљ Пројекта је повећање површина под шумама и то има непроцењив значај за очување животне средине, чији квалитет директно зависи од степена шумовитости.

У оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника" од 2014. године до данас посађено је преко 1.200.000 садница. Пројекат се завршава у децембру ове године када ће уз пригодну свечаност бити обележен крај Пројекта и посађена и последња од 1.300.000 садница.