ЈП "Србијашуме" обележава Европску недељу шума у Бојчинској шуми

ЈП "Србијашуме" ће обележити Европску недељу шума у Бојчинској шуми, 12. 10. 2017. године, кроз акцију сакупљања жира храста лужњака.

Ово је четврта Европска недеља шума и одржава се од 9. до 13. октобра 2017. године заједно са Las2017 ("las" - "шума" на пољском), Заједничком комисијом UNECE Комитета за шуме и шумарску индустрију (COFFI) и FAO Европском шумарском комисијом (EFC). Централни скуп Европске недеље шума одржава се у Варшави, где ће Las2017 бити гост Владе Пољске.

Националне и локалне активности које се истовремено одржавају у земљама учесницама треба да подигну свест о шумама, нашем општем добру, кроз такмичења, изложбе, разговоре и видео записе.

ЈП "Србијашуме" се акцијом сакупљања жира придружује обележавању Европске недеље шума, а сакупљено семе - жир користиће се за обнову веома вредних храстових шума, те ће на тај начин сви учесници догађаја допринети обнови, очувању и унапређењу шума.

Присутнима ће се обратити др Предраг Алексић, в.д. директора ЈП "Србијашуме", у 10.00 часова, након чега је планирано сакупљања жира. Након трочасовне акције, организован је ручак у природи за све учеснике догађаја.

Поред представника ЈП "Србијашуме" манифестацији ће се придружити и представници Министарства за заштиту животне средине, Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Института за шумарство, Шумарског факултета, Завода за заштиту природе и Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда.