"НАУЧИТЕ ДА ВОЛИТЕ ШУМЕ" – ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ПОВОДОМ ДАНА ШУМА

Поводом обележавања Међународног дана шума ЈП "Србијашуме" у четвртак 21. марта у 10:00, 12:00 и 14:00 часова организује едукативне радионице под називом "Научите да волите шуме". Радионице ће бити одржане у следећим расадницима:

"Топчидер" и "Сремчица" у Београду,

Семенски центар "Пожега" у Пожеги,

"Селиште" надомак Бора,

"Лазићев салаш" у Ћуприји и

"Наупаре" у Крушевцу.

Ово је идеална прилика да дан проведете у природи и од стручњака из ЈП "Србијашуме" сазнате пуно корисних информација о значају шума, шумарској струци, о томе како и када се саде шумске и хортикултурне саднице и набавите неку од њих по повољним ценама.

Међународни дан шума

Овогодишња тема Међународног дана шума је "Шуме и едукација" и самим тим што је одабрана упућује на то да можда и не знамо довољно о њиховом значају за нас и наш живот. Генерална скупштина Уједињених нација је 2012. године прогласила 21. март за Међународни дан шума са циљем да се подигне свест јавности широм планете о значају шума и да се на тај начин допринесе њиховом очувању и одрживом газдовању. Јавно предузеће "Србијашуме" газдује државним шумама и шумским земљиштем на површини од 890.654 хектара, што је скоро половина шума код нас и за наше газдовање смо добили један од глобално најважнијих сертификата за одговорно газдовање шумама. Поседовање FSC™ сертификата доказ је да нашим шумама управљамо еколошки прикладно, друштвено корисно и економски одрживо без компромиса са правима и потребама будућих генерација.

Иначе, 21. март се још од 1971. године обележаван као Дан шума, на иницијативу Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације, коју је касније подржао ФАО (Организација за храну и пољопривреду при Уједињеним нацијама).