Светски дан шума обележен на Ртњу - ШГ "Тимочке шуме" Бољевац

Светски дан шума 21. март, установљен је на седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године, како би се указало на велики значај шума и истакле бројне користи за човечанство. Циљ је пре свега јачање свести јавности о неопходности одрживог управљања, заштите и одрживог развоја шума у корист садашњих и будућих генерација.

Широм планете се обележава Светски дан шума, а слоган ове године је: "Шуме и одрживи градови" како би се указало на значај шума и здрав живот у градовима. Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за шуме и ЈП "Србијашуме" са великим бројем званица, oбележили су дан шума на Ртњу. Планиранa је акција пошумљавања, али због великог снега и лоших временских услова није било могуће да се акција организује.

Присутне госте поздравио је Игор Брауновић, директор ЈП "Србијашуме" и указао на чињеницу да је ледени талас 2014. године у источној Србији захватио oко 19 хиљада хектара шума и направио незапамћене штете. Управо је то и разлог обележавања дана шума на Ртњу.

O значају шума за човечанство, насталим штетама од ледолома и ледоизвала и о санацији штета детаљније су говорили: Саша Стаматовић, директор Управе за шуме при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и др Предраг Алексић, извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине у ЈП "Србијшуме". Скупу се обратио и г-дин Winkler, представник ФАО - Организације за храну и пољопривреду, а испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде државни секретар Сенад Махмутовић.

Манифестацији обележавања дана шумa присуствовали су и уважени гости из Немачке: Herr. Weinreich,Herr. Halewilkel - Uniqa и Herr Schellhaas - Giza.

Поред Милоша Срећковића, председника Надзорног одбора ЈП "Србијашуме" и чланова Надзорног одбора одазвао се велики број гостију: представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за шуме, Завода за заштиту природе Србије, Коморе инжењера шумарства Србије, Шумарског факултета у Београду, представници Националних паркова, директори и запослени ЈП "Србијашуме" и представници медија.